• СТРАНИЦИ 1
  • СТРАНИЦИ 6
  • СТРАНИЦИ 5
  • СТРАНИЦИ 2
  • СТРАНИЦИ 4

Основния метод, който се използва при почистване и пране на текстилни подови настилки – мокети, велтер, килими е метода на екстракцията – впръскване и събиране на почистващ разтвор в тъканта. Почистващия разтвор се втрива в настилката с помощта на еднодискови машини с четки, след което се събира с вакуумни /водоизсмукващи/ машини.

Има няколко фактора, които трябва да се отчитат при уточняване на технологията за почистване и пране – на първо място това е степента на замърсяване. Предвид, че текстилните настилки задържат в себе си много повече замърсявания от колкото твърдите подове, в повечето случаи еднократната обработка не е достатъчна – съществува риск от поява на петна след изсъхване. Обикновено силно замърсените повърхности-мокети,килими и тапицерии се третират първо с препарат, следва машинно разтъркване на разтвора и събиране, добре е да се направи повторна обработка , само с чиста вода.

От голяма важност е събирането /изсмукването/ на мръсния разтвор – оставането му в настилката крие риск от образуване на петна и неприятни миризми след изсъхване. Други фактори са температурата на водата и вида на ползваните препарати при почистване и пране. Прането с топла, дори гореща вода повишава качеството, но трябва да се има предвид, че прекалено горещата вода в комбинация със силно концентрирани препарати , специално при лепените мокети може да доведе до разтваряне на лепилото и увреждане на тъканите.

Най- добрия начин за запазване на текстилните покрития е редовната им поддръжка – особено в обществени сгради и офиси. Когато подовата настилка се почиства периодично обработката е много по-лека – отпада необходимоста от използване на силни препарати и продължителна машинна обработка/разтъркване/ - освен, че запазва свежестта , такъв начин на поддръжка удължава живота на текстилните повърхности.

Принципите при пране на тапицерии на мека мебел са подобни на описаните по-горе. Използват се машини /екстрактори/, които едновременно впръскват и изсмукват почистващия разтвор. Преди машинната обработка може да бъде извършено накисване с препарат и ръчно третиране (пране) на по-силно замърсените участъци като седалки, подлакътници, тапицерии и др.

Телефони:   0877 408 427        0886 769 797
Toggle Bar