• СТРАНИЦИ 2
  • СТРАНИЦИ 5
  • СТРАНИЦИ 1
  • СТРАНИЦИ 4
  • СТРАНИЦИ 6

Всички подови настилки от естествен материал са порести. В следствие на това те поемат влага, течности и различни замърсявания, което води до промяна в цвета и постепенно разрушаване на горния им слой.
Използването на различни методи за защита на камъка гарантира запазване на неговата структура и естествена красота.
Кристализацията е метод за постигане на високо гланцово покритие чрез създаване на химична реакция на повърхността на камъка.

Кристализаторът е химикал, съдържащ най-често киселина, флуоросиликатни съединения и восък. Втрива се в повърхността на настилката с помощта на еднодискова машина, снабдена със стоманен диск. При втриването киселината разрушава спойката между калция и карбоната в камъка, като това прави възможно другата съставка - флуоросиликата да се свърже с калция и да създаде ново съединение - калциев флуоросиликат. Това е вид защитен елемент, който затваря порите на камъка и осигурява желания блясък.

Кристализацията е процес който променя повърхностния химичен състав на камъка и може да се прилага само при камъни съдържащи калциев карбонат - мрамор, варовик, травертин и др. Основно предимство на кристализацията е, че придава силен блясък, който не може да бъде постигнат с помощта на полиращи пасти или само чрез механична обработка - шлайфане и полиране. Тъй-като химичният състав на повърхността е променен, тя е по-малко порьозна, има по-висока износоустойчивост и известен анти-хлъзгащ ефект. 

За да бъде постигнат максимален ефект от кристализацията, обработваната повърхност трябва да бъде шлайфана и добре полирана. В някой случаи е възможно да се направи кристализация и при не много висока степен на механична полировка на повърхността, но трябва да се има пред вид, че в този вариант всички драскотини и наранявания по камъка ще останат, иначе казано - ще имаме недостатъчно добре почистен и обработен, но лъскав под. Другото, което трябва да се знае е, че колкото е по-ниска механичната полировка преди кристализация, толкова по-бързо настилката ще изгуби своя блясък и ще е необходимо да се извършва периодична ре-кристализация.

При напълно обработен чрез диамантено шлайфане и полиране мрамор, кристализацията създава блясък, който не може да бъде постигнат с други средства.

Кристализацията на мраморни настилки е сложен и не евтин процес, който не може да бъде извършван твърде често, правилната поддръжка е единствения начин да задържим максимално дълго полученият ефект. Ежедневното почистване е добре да се извършва с микрофибърен моп и с неутрални /по-слаби - без съдържание на киселина или основа/ препарати. Употребата при основно почистване - веднъж или два пъти месечно - на подхранващи гланца препарати предназначени специално за кристализиран мрамор е също важен фактор за по-дългото запазване на свежестта и блясъка на мраморната настилка.

Телефони:   0877 408 427        0886 769 797
Toggle Bar