• СТРАНИЦИ 1
  • СТРАНИЦИ 6
  • СТРАНИЦИ 3
  • СТРАНИЦИ 5
  • СТРАНИЦИ 2

Разпознаването на различните видове подови настилки от естествен камък – мрамор, варовик, гранит, травертин и др. е първата стъпка при определянето на съответната технология за обработка.
Вида на камъка е от значение както за избора на подходящите абразивни шлайфащи инструменти, така и за крайното покритие – кристализатор, импрегнант или запечатка -  което ще  придаде завършен  вид на настилката.
обработен гранитен под чрез шлайфане и полиране
Има няколко основни критерии за разпознаване на естествените камъни:

- визуално: напр. наличието на жилки /дамари/ говори че материала е вид мрамор, наличието на кристални зрънца видими с порсто око е характерно за гранита. Варовик, травертин, дайно, оникс също са камъни притежаващи  определени външни характерни белези по които могат да бъдат разпознати.

Важно е да се отбележи че цвета на материала не е критерии за определянето му, например мрамора в зависимост от състава си може да бъде бял /без примеси/, черен /съдържа графит или битум/, червен /съдържа железен оксид/, зелен /съдържа желязо/, кафяв, бежов и др.

- ниво на порьознст: казано по друг начин, доколко камъка поема течности и замърсявания. Най-общо с най-висока порьозност се отличават варовиците, по-ниско е нивото на порьозност на мрамора и най-ниско на гранитите. Най-лесния начин да се провери порьозността на материала е да се сложи малко вода –ако под нея веднага се появи тъмно петно означава че течността прониква, което е знак за висока порьзност.

- твърдост: твърдостта на камъка е основен фактор по отношение на неговата издържливост на наранявания – надраскване. Естествено колкото е по-мек материала, толкова е по-уязвим.
обработен чрез шлайфане, полиране и кристализация травертин
Ако трябва да подредим по степен на твърдост /от по-меки към по-твърди/ най-разпространените у нас каменни подови настилки на първо място, като най-меки и лесно нараними материали са варовиците, а като най-твърди и устойчиви на наранявания гранитите.   Твърдостта на мрамора и гранита често може да бъде определена и по цвета. Като най-твърд мрамор се определя червения и бежовия, а като най-мек кафявия и черния

Няколко примера за важността на точното определяне на вида камък, който ще се обработва:

--избора на най-подходящ диамантен инструмент – инструментите, които се използват за шлайфане на мрамор, се различават от тези за шлайфане на гранит не само по твърдост, но и по състав. Съобразяването с твърдостта на камъка е от значение и за степента на полировка, която можем да постигнем – ако например извършваме полиране на мрамор или полиране на варовик с инструменти предназначени за полиране на гранит крайния резултат ще бъде незадоволителен дори да са спазени всички технологични стъпки.

- импрегнация или кристализация? Разпознаването на камъка – неговата твърдост, химичен състав и порьозност  дава отговор и на този въпрос.

Телефони:   0877 408 427        0886 769 797
Toggle Bar