• СТРАНИЦИ 1
  • СТРАНИЦИ 6
  • СТРАНИЦИ 5
  • СТРАНИЦИ 2
  • СТРАНИЦИ 4

    Какво означава полиране на мрамор?

 

     Най-общо казано полиране е механична обработка  със слабо абразивни   диамантени инструменти целяща  постигане на гладкост и насищане на цвета. От степента на полиране зависи дали повърхността  ще бъде матова или ще има огледален гланц.

 

   Възможно ли е камъкът да се полира без преди  това да е шлайфан?

 

   Обикновено полирането е част от комплексната  обработка на мрамора – след като повърхността   е шлайфана /изгладени са ръбовете между плочите и  са премахнати драскотините/ идва ред на полиране на настилката. Възможно е обаче мрамора да бъде полиран и без да се шлайфа – това са случайте когато не са на лице разминавания в нивата между отделните плочи, няма сериозни наранявания – дълбоки драскотини или увреждане на структурата, както и проникнали в плочите замърсявания.

 

    Защо е добре мраморът да бъде полиран?

      Ето няколко основни предимства:

- Полировката заздравява повърхностният слой на мрамора и  увеличава плътността му. Полираната повърхност е по-добре защитена от надраскване, поява на шупли и други механични наранявания. Колкото по-висока е степента на полировка, толкова по-добре е „затворен“ горния слой на камъка – това е основният фактор, който намалява риска от поемане на замърсявания в дълбочина.

- По-добра износоустойчивост и по-дълга експлоатация на настилката без необходимост от периодично третиране с агресивни почистващи средства.

- По-лесно почистване и поддръжка. Втърдяването на повърхностния слой, което се постига при полиране позволява лесно отстраняване на замърсявания, като следи от обувки, кал и др. Почистването се извършва с влажна кърпа или моп.    

- Полираната повърхност на мрамора създава впечатление за дълбочина, подчертава цветовете и дамарите в камъка,  придава блясък и прави видима естествената красота на материала.

Може ли след шлайфане, повърхността на мрамора да остане матова?

Дали подът ще бъде лъскав или матов е въпрос на Ваше предпочитание и преценка. В много случаи цялостният интериор в помещението не предполага мраморът да бъде силно гланциран. Пропускането на последните стъпки от процеса на полиране /инструментите с най-ниска абразивност/ ще остави повърхността на камъка матова. Трябва е да се отбележи, че в този случай е много важно мраморът да бъде импрегниран. Както беше споменато по-горе, по-ниската степен на полировка е предпоставка за по-лесно замърсяване.

Друг вариант е да бъде направено полиране и запечатване на мрамора – запечатване на мрамор означава нанасяне на тънък филм предпазна емулсия върху вече обработената повърхност. При използването на запечатка като финално покритие не се налага повърхността да бъде силно полирана.

Освен естетическия, друг фактор който трябва да се съобрази при решението дали мраморът да бъде лъскав или матов е мястото на което се намира. Когато се намокри силно полираният мрамор може да бъде хлъзгав  -  матовата повърхност е по-подходяща за външни тераси и стълбища, бани и др. пространства които често могат да бъдат мокри. 

  

 

 

Телефони:   0877 408 427        0886 769 797
Toggle Bar